Hittestress bij hennen: 6 tips

16 jul 2024

Terwijl wij genieten van het zomerzonnetje, moet je als pluimveehouder aandacht besteden aan de oplopende temperatuur in de stal. Dit is namelijk de periode waarin hittestress bij hennen kan ontstaan én voorkomen kan worden. Goede begeleiding en deze tips kunnen helpen om hittestress te vermijden. 

Hoe herken je hittestress?

Pluimvee is extra gevoelig voor hittestress. Het ervaren van hittestress is niet alleen afhankelijk van de temperatuur, maar ook van de relatieve vochtigheid (RV). Hoe hoger de RV, hoe sneller kippen last krijgen van de warmte. Kippen kunnen niet zweten en hun bevedering zorgt voor extra isolatie, waardoor ze hun warmte moeilijk kwijt kunnen. Hittestress kan ernstige gevolgen hebben. De hitte zorgt ervoor dat hennen gaan hijgen. Wanneer ze dit doen hijgen ze met open bek, houden hun vleugels van het lichaam en bewegen minder. Dit leidt vaak tot een lagere voederopname, verminderde groei en gereduceerde vlees- en ei(schaal)kwaliteit. In extreme gevallen kan hittestress zelfs sterfte veroorzaken.

6 tips om hittestress bij pluimvee te voorkomen

  1. Zorg voor voldoende ventilatie: Installeer voldoende ventilatie en zorg dat deze optimaal functioneert. Zo zorg je ervoor dat je de gevoelstemperatuur in de stal omlaag brengt.
  2. Verhoog je temperatuurstreefwaarde: Verhoog de streefwaarde met 2,0 graden Celsius bij een verwachte hittegolf om de dieren te laten wennen aan de warmte.
  3. Schakel koeling in: Gebruik koelsystemen om de (gevoels)temperatuur in de stal te verlagen en schakel deze tijdig in.
  4. Zorg voor voldoende koel drinkwater
  5. Controleer apparatuur: Controleer de alarminstallatie en het noodstroomaggregaat.
  6. Voer: Gebruik voeradditieven zoals elektrolyten en vitamine C (kan ook via water). Deze helpen de hen om de warmte beter aan te kunnen en versterken de weerstand en schaalkwaliteit. 

Met deze maatregelen kun je hittestress bij je hennen voorkomen en de productiviteit van je dieren behouden. Bereid je goed voor op de warme zomermaanden en bescherm je hennen tegen hittestress.

Terug naar overzicht